https://pgen.pl/assets/cache/5b2e035cf9486a71defd4a16a335bcb6_750_319_optim.jpg

Anna Lewandowska i premiera nowej książki "Baby by Ann"

W Smart Kids Planet na PGE Narodowym odbyło się spotkanie z Anną Lewandowską z okazji premiery jej nowej książki "Baby by Ann". Kiedy na świecie pojawia się dziecko, rodzice stają przed wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest odpowiednie żywienie. Kiedy i w jaki sposób zacząć rozszerzać dietę dziecka? Ile czasu maluch powinien być karmiony piersią? Jak dbać o dziecko z alergiami żywieniowymi? To tylko niektóre z pytań, które zadają sobie rodzice, a na nie i wiele innych znajdą odpowiedź w najnowszej książce Anny Lewandowskiej. "Baby by Ann" już w księgarniach. 

Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna w pierwszych latach życia dzieci zapewnia im prawidłowy rozwój: zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Zrównoważona i urozmaicona dieta to jeden z najlepszych prezentów, jakie można podarować maluchom, zapewniając im dzięki temu dobry start w dorosłość. Jeśli nauczymy je prawidłowych nawyków żywieniowych, zmniejszymy również ryzyko wystąpienia poważnych chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo–naczyniowe, osteoporoza. Ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z tego, jak istotny jest okres rozszerzania diety dziecka o produkty uzupełniające, kiedy przestaje być karmione piersią i zaczyna jeść przygotowane przez nas posiłki. Struktura oraz różnorodność pokarmów będą zmieniać się wraz z wiekiem naszej pociechy. Kluczowe jest to, aby odpowiednio dobierać rodzaj posiłku, jego wielkość oraz skład.

Co podawać dziecku, aby dostarczyć mu wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników? Jak wyrobić w maluchu zdrowe nawyki żywieniowe? Co i kiedy wdrażać do diety dziecka, a czego unikać? "Baby by Ann" to prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci. 

W książce Anny Lewandowskiej rodzice znajdą wszystko, co powinni wiedzieć o żywieniu dziecka, a także przepisy na pyszne i, co najważniejsze, odpowiednio zbilansowane, posiłki dla najmłodszych np. lekkie klopsiki na parze i frytki z batatów, spaghetti bolognese dla dzieci, mięciutkie ciasto bananowe z rozgrzewającym kakao, domowe czekoladki i nutellę, kulki mocy z buraka czy bezglutenowe gofry. 


fot. Izabela Pruszyńska


Link skrócony: www.stdn.pl/d759d

Co o tym sądzisz?