Oświadczenie operatora PGE Narodowego w Warszawie

13 października 2023
redakcja
Zamknij formularz
Twoja wiadomość została wysłana.
Dziękujemy.

W związku z pojawiającymi się w przestrzeni medialnej informacjami pragniemy poinformować, iż rzeczywiście wczoraj, tj. 12.10.2023 na PGE Narodowym paliło się światło, jednak nie było to pełne światło meczowe.

Powodem tego działania była przede wszystkim konieczność prowadzenia prac pielęgnacyjnych związanych z meczem Polska-Mołdawia, który odbędzie się w najbliższą niedzielę na PGE Narodowym. Proces układania murawy na obiekcie wielofunkcyjnym, takim jak PGE Narodowy, jest skomplikowany i wymaga zarówno czasu, jak i odpowiednich warunków – w tym także światła. Od 6 października 2023 oświetlenie zapalane jest codziennie do godziny około 23:00, gdyż wymaga tego proces układania murawy. Pragniemy jednak jeszcze raz zaznaczyć, że nie jest to pełne oświetlenie meczowe.

Wczoraj, podobnie jak w dniach wcześniejszych, zgodnie z przyjętym harmonogramem, prowadzono prace pielęgnacyjne, w tym koszenie, nawożenie, podlewanie oraz inne prace ręczne. Dodatkowo, w innych przestrzeniach stadionu odbywały się mniejsze wydarzenia, jak. np. Bal Seniora czy konferencje biznesowe.

TVP Sport zwróciło się do nas z prośbą o możliwość zorganizowania na stadionie studia meczowego przed meczem Wyspy Owcze-Polska, który odbył się 12.10.2023. Zawsze staramy się być otwarci na współpracę z mediami, zwłaszcza, gdy podejmują one temat sportu czy muzyki i dodatkowo promują wizerunek największego stadionu w Polsce. PGE Narodowy jest określany mianem Domu Polskiej Reprezentacji, dlatego też połączenie naszego obiektu z reprezentacją i jej meczem wydaje się być jak najbardziej uzasadnione. Organizacja studia meczowego nie wpłynęła w żadnym stopniu na funkcjonowanie obiektu, nie zaburzyła harmonogramu prac związanych z układaniem murawy, ani nie przeszkodziła w prowadzeniu standardowej działalności. Nie naraziła także operatora na żadne dodatkowe koszty, gdyż oświetlenie i tak musiałoby zostać zapalone w związku z procesem układania murawy na najbliższy mecz reprezentacji. Zawsze dokładamy wszelkich starań, by murawa, na której rozgrywają mecze nasi piłkarze, była na najwyższym możliwym poziomie. Naszym priorytetem jest to, by na dzień treningowy i na dzień meczu murawa w 100% odpowiadała oczekiwaniom zarówno naszych piłkarzy, jak i całej ekipy szkoleniowej, a także, by spełniała wymogi delegatów federacji piłkarskich.

Chcielibyśmy raz jeszcze podkreślić, że zawsze byliśmy otwarci na współpracę z mediami i jeśli tylko współpraca ta nie wpływa bezpośrednio na funkcjonowanie stadionu, staramy się ją podejmować. Wierzymy bowiem, ze taka współpraca przynosi korzyści zarówno stadionowi, jego partnerom i sponsorom, jak również mediom i ich projektom. Podobnie działaliśmy przy okazji organizacji studia "Misja Sport" 12 września 2023, którego gospodarzami byli: Pani Aldona Marciniak oraz Pan Łukasz Kadziewicz.

Odnosząc się do kwestii ekologii pragniemy podkreślić, że PGE Narodowy od lat zwraca szczególną uwagę na aspekt optymalizacji zużycia energii. Konsekwentnie od lat realizujemy szereg działań mających na celu redukcję jej zużycia i będziemy kontynuować politykę optymalizacji kosztów oraz wszelkie inne racjonalne działania mając na uwadze potencjalny wzrost kosztów. Jako operator największego stadionu w Polsce, nieustannie pracujemy nad rozwojem PGE Narodowego i zdajemy sobie sprawę, że najważniejsze są bieżące działania, racjonalne planowanie oraz wdrażanie odpowiednich rozwiązań, które stanowią gwarancję efektywnego zarządzania areną.